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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  12/03/2020
Data da última atualização:  12/03/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ECULICA, G. C.; RIBEIRO, P. C. de O.; OLIVEIRA, A. B. de; PARRELLA, N. N. L. D.; LEITE, P. S. da S.; PARRELLA, R. A. da C.
Afiliação:  Guilherme Cassicala Eculica, Universidade Federal de Viçosa; Pedro César de Oliveira Ribeiro, Universidade Federal de Viçosa; Aluízio Borém de Oliveira, Universidade Federal de Viçosa; Nádia Nardelly Lacerda Durães Parrella, Universidade Federal de São João del-Rei; Pakizza Sherma da Silva Leite, Universidade Federal de Lavras; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS.
Título:  Adaptability and stability of saccharine sorghum cultivars.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  African Journal of Agricultural Research, v. 14, n. 31, p. 1432-1442, 2019.
DOI:  10.5897/AJAR2019.14043
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazilian bioenergy sector has been trying the use of saccharine sorghum in order to optimize ethanol production. However, there are few varieties fitted to this objective and little knowledge about their adaptability and stability. Then, the purpose of this work was to study the adaptability and stability of saccharine sorghum, taking into account the effects of the G x E interaction, to select superior genotypes and validate if the two selection methods for identification of genotypes with better phenotypic stability complement one another. Thus, the methodologies of Eberhart and Russell as well as Cruz et al. were used; and according to Eberhart and Russell, the BRS 511 genotype is preferred in ethanol production because it presents highly predictable and responsive behavior to changes in environments for all the traits evaluated in specific or broad conditions. The method also identified the genotypes CMSXS644, CMSXS647 and Sugargraze for green mass production; CMSXS629, CMSXS630, CMSXS646, CMSXS647, BRS 508, BRS509 and CV198 for tons of brix per hectare; and finally, CMSXS629, CMSXS630, CMSXS643, CMSXS646, BRS 506 and BRS 509 for total soluble solid content. The methods used in this study were not complementary to selection genotypes.
Palavras-Chave:  Bioetanol; Interação genótipo e ambiente.
Thesagro:  Melhoramento Genético Vegetal; Melhoramento Vegetal; Sorgo.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211777/1/Adaptability-stability.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29176 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  17/04/2020
Data da última atualização:  30/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; COLOMBO, A. O.; VITAL, R. J.; CARVALHO, R. N.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ALINE OLIVEIRA COLOMBO, UFG; R. J. VITAL, UNIP; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF.
Título:  Nutritional and bioactive components of carioca common bean (Phaseolus vulgaris L.) Tempeh and Yellow Soybean (Glycine max L.) Tempeh.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Current Nutrition & Food Science, v. 16, n. 5, p. 1-8, 2020.
ISSN:  1573-4013
DOI:  10.2174/1573401316666200121111854
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Tempeh, a product of Indonesian origin based on fermented soybeans, is present in naturalistic diets and has been gaining popularity in other cultures and diets due to the convenience for food preparation and use, aside from the nutritional and functional quality. Methods: In this work, tempehs were produced from common bean, carioca grain type (CBT) aged and peeled, and in combination with yellow soybean (CBST: 50:50). Products were characterized based on nutritional quality (proximate composition, fiber, mineral, vitamin B12, energetic value), physical-chemical properties (pH, acidity, moisture, water activity), functional characteristics (antioxidant capacity), sensorial aspects (texture and color) and antinutrient content. Data from beanbased tempehs and the commercially purchased traditional soybean tempeh (ST) were statistically evaluated and the means compared by Tukey test. Results: Although CBT was found nutritionally inferior to ST, its contribution on protein intake was noteworthy and, unlike ST, it presented high fiber content and low caloric value. P, K, Mg, Cu and Mo levels meet daily requirements for adults. CBT showed higher antioxidant capacity by DPPH method and was significantly more soft and elastic and less sticky and gummy when compared to ST, and L, a* and b* CBT color parameters were more pronounced than ST. Conclusion: It can thus be concluded that tempeh based on carioca common beans can be an interesting alternative for stored grains, w... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Rhizopus oligosporus; Sensory analysis.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Feijão; Glycine Max; Phaseolus Vulgaris; Rhizopus; Soja.
Thesaurus NAL:  Antioxidants; Beans; Bioactive compounds; Proximate composition; Sensory properties; Soybeans.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF35762 - 1UPCAP - DD20202020
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